Kipinän tarina

Kipinän tarina

Kiinnostuin ihmisyydestä ja ihmisen mielestä jo hyvin nuorena. Ihmisten hyvinvointi ja muiden auttaminen on minulle tärkeää. Kiinnostukseni vuoksi päädyin opiskelemaan psykologiaa. Olen kuitenkin huomannut, että mielenterveyteen tuntuu joskus olevan hyvin vaikea saada apua. Julkisella puolella jonot ovat pitkät eikä aikoja saa tarpeeksi usein. Kaikki eivät myöskään saa apua julkiselta puolelta. Eikä mielen hyvinvoinnissa aina ole kyse mielenterveysongelmista ja niiden hoitamisesta. Jokainen ihminen voi tarvita kannustusta ja kohtaamista elämässään. Jokainen voi joskus tarvita apua ollakseen vähän onnellisempi.

Yksityisenä psykologina haluan tarjota psykologipalvelu Kipinän kautta hyvinvointia kaikille.

Miksi minusta tuli psykologi?

Olen nuoresta asti ollut kiinnostunut ihmisyydestä, tunteista, ajatuksista ja hyvinvoinnista. Ihmisen mieli ja sen mysteerit ovat minulle loputon uuden oppimisen mahdollisuus. Nautin ihmisten kohtaamisesta. Innostun kuullessani erilaisia elämäntarinoita. Jo nuorena olin ystäville se kuunteleva korva ja tuki. Nyt saan tehdä työkseni sitä ja iloitsen siitä.

Alkujaan olin kiinnostunut psykiatriasta (en ollut koskaan kuullutkaan psykologiasta silloin nuorena), mutta onneksi opinto-ohjaajani vinkkasi minulle psykologiasta. En siis päätynyt pillereitä määräämään ja lausuntoja kirjoittamaan – joka ei minua kiinnostanut – vaan päätin opiskella psykologiksi. Psykologina koen pääseväni lähemmäs ihmistä ja hänen sisintään. Opintojen ja työkokemuksen myötä olen oppinut hyvin paljon ihmisestä. Näen ihmisen kokonaisuutena, jossa mieli, keho ja sosiaalinen ympäristö kaikki ovat yhteydessä toisiinsa. Siksi meidän on tärkeä myös hoitaa kaikkia niitä. Uskon, että luontaisen kiinnostukseni ja empatiakykyni vuoksi sekä koulutukseen ja kokemukseen ansiosta kykenen auttamaan muita.

 

Julkisten palvelujen ruuhka

Julkisessa taloudessa rahat ovat rajalliset ja niiden käyttöä mietitään tarkasti. Jokainen taho ehkä kokee, että julkista rahaa pitäisi olla heidän toiminnoissaan enemmän käytettävissä. Olen valitettavasti joutunut näkemään julkisella puolella työskennellessäni sen, että siellä resurssit ovat aivan liian vähäiset. Julkisissa palveluissa aikataulut ovat tiukat ja jonotusajat hoidon alkamiseen aivan liian pitkät. Käyntejä ei pysty tarjoamaan niin usein kuin asiakas tarvitsisi. Töissä julkisella puolella joutuu jatkuvasti taistelemaan sen turhautumisen tunteen kanssa, kun ei pysty aikataulujen vuoksi tarjoamaan toiselle apua. Apua, mitä toinen tarvisi ja mitä osaamisellaan voisi antaa. Vielä surullisempaa on se, että julkisella puolella täytyy arvioida jatkuvasti, onko apua hakeva “liian terve tai hyvinvoinva”. Kuitenkin mielenterveyttä voitaisiin parhaiten ylläpitää ja ongelmia ehkäistä, jos apua saisi jo aikaisessa vaiheessa ja riittävästi.

 

Kipinä apuna mielenterveyteen

Perustin psykologipalvelu Kipinän, jotta voisin tarjota ihmisille apua ja tukea. Yksityisenä psykologina voin keskittyä täysillä asiakkaaseen. Voin tarjota käyntejä niin usein ja niin pitkään kuin asiakas tarvitsee. Asiakkaalla on aikaa tulla todella kohdatuksi ja kuulluksi vastaanotollani. Minun ei tarvitse kieltäytyä kenenkään auttamisesta sen vuoksi, että hänen ongelmansa olisivat muka jotenkin liian pieniä. Mielestäni jokainen ansaitsee apua. Henkilökohtainen kärsimys on aina totta, vaikka joku muu ei avun tarvetta näkisikään.

Yksityisenä psykologina voin tarjota apua myös niille, jotka joutuvat jonottamaan kohtuuttoman pitkään hoidon alkamista julkisella puolella. Tiedän, että nuorille on Tampereen seudulla kuukausien jonot psykologille tai muille hoitaville työntekijöille. Eikä aikuisten puolella tilanne ole paljon parempi. Kipinän asiakkaaksi voi tulla odottaessaan hoidon alkamista kaupungin tai sairaanhoitopiirin palveluissa.

höyhenen kevyt

 

Positiivisen kasvun mahdollistajana

Haluan myös työskennellä positiivisen psykologian keinoin. Mielen hyvinvointi ei ole yksinomaan sitä, että mielenterveysongelmat korjataan. Mielen hyvinvointi on sitä, että vahvistetaan ja lisätään hyviä asioita. Positiivisessa psykologiassa keskitytään nimensä mukaisesti positiivisiin asioihin ja niiden kasvattamiseen. Esimerkiksi tarkastelemalla omia arvojaan voi saada omannäköisemmän ja nautittavamman elämän. Itsemyötätunnon ja terveen itserakkauden avulla voi vahvistaa itseään ja saavutta mielenrauhaa. Kun keskittyy tietoisesti enemmän positiivisiin asioihin, mieli huomaa yhä enemmän hyvää elämässä. Yksityisenä psykologina voin tarjota neuvoa myös näissä positiivisemmissa asioissa.

Luonnon rauhaa ja valokuvan voimaa

Psykologipalvelu Kipinän ansiosta saan työssäni myös kokeilla vapaammin erilaisia menetelmiä. En ole kahlittu työhuoneeseen, vaan voin tavata asiakkaan luontoympäristössä. Voin kävellä asiakkaan kanssa vaikkapa Pyynikin maisemissa samalla, kun avaamme solmuja hänen elämästään. Luonnon on todettu vahvistavan hyvinvointia, joten haluan tarjota mahdollisuuden tapaamiseen siellä. Näin on mahdollista saada tuplahyötyn psykologisen avun ja luonnon tarjoaman rauhoittumisen myötä. Myös nykyisessä työssäni Tampereen kaupungilla käytän luontoa hyödyksi, mutta en siinä määrin, missä haluaisin.

Samoin psykologipalvelu Kipinän kautta voin tarjota voimauttavaa valokuvausta. Voimauttava valokuvaus on keino tulla nähdyksi ja oppia katsomaan itseä rakastavammin. Siinä kuvattava itse päättää miten hän tulee nähdyksi. Opiskelen voimauttavan valokuvauksen ammatillisia perusteita ja koulutuksessa kuvaamme itseämme ja toisiamme. Uudella tavalla kuvatuksi tulemisen ansioista olen päässyt eroon kuvattavana olemisen pelosta. Olen myös oppinut suhtautumaan itseeni myötätuntoisemmin. Haluan tarjota muillekin tätä keinoa katsoa itseään rakastavammin.

voimauttava valokuvaus
Eräänä hämäränä pakkasiltana…
Parini ottama kuva minusta Voimauttavan valokuvauksen kurssilla. Järven jäällä oli niin hämärää, että jalanjälkiä lumessa ei enää nähnyt paljain silmin. Siitä huolimatta filmikamera tallensi taivaan sävyt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *