Resilienssi ja kiitollisuus

Resilienssi ja kiitollisuus

Resilienssi tarkoittaa ihmisen kykyä palautua kuormittavista tilanteista. Se on joustavuutta, jonka avulla selviämme haastavista tilanteista. Resilienssi ei tarkoita, että emme kokisi huolta, pelkoa, ahdistusta tai muita ikäviä tunteita. Se tarkoittaa, että pystymme toimimaan hankaluuksista huolimatta ja sopeutumaan haastaviin tilanteisiin. Resilienssi myös auttaa palautumaan ikävistä tunnekokemuksista ja stressistä. Parhaimmillaan ihminen voi kehittyä ja vahvistua kohdattuaan haastavia tilanteita.

Yksi resilienssin osa-alue on kyky kokea myönteisiä tunteita, vaikka tilanne olisikin haastava tai kuormittava. Positiivisten puolien näkeminen auttaa sietämään raskasta tilannetta. Myönteiset tunteet myös helpottavat kehon palautumista stressitilasta ja siten tukevat jaksamista.

Tätä voi vahvistaa kiinnittämällä enemmän huomiota positiivisiin asioihin. Tarkoituksena ei ole olla kuitenkaan yltiöoptimistinen ja piittaamaton ongelmista.

Kiitollisuusharjoituksen avulla voi auttaa itseään huomaan hyvin olevia asioita, jos ne unohtuvat raskaassa tilanteessa. Harjoitus kannattaa tehdä säännöllisesti, niin hiljalleen opit huomaamaan enemmän positiivisia asioita.

Kiitollisuusharjoitus

Pysähdy harjoituksen äärelle. Ota hetki tilaa itsellesi, hengitä muutama kerta syvään ja pysähdy tähän hetkeen. Mieti sitten rauhassa. Voit kirjoittaa asiat ylös, niin ne konkretisoituvat lisää. Voit myös jakaa asiat läheisellesi niitä vahvistaaksesi.

Kiitollisuus siitä, mitä sait tänään

Listaa päivän päätteeksi kolme asiaa, joista olet tänään kiitollinen. Asioiden ei tarvitse olla ”mitään erityisiä”, vaan kiitollisuus kaikista pienistä, arkipäiväisistä asioista riittää.

Esimerkiksi voit olla kiitollinen siitä, että tänään paistoi aurinko, kaupan kassa hymyili minulle tänään tai että palaveri päättyi ajoissa eikä ollut kiire seuraavaan.

Kiitollisuus siitä, missä olit tänään hyvä

Muistele vähintään 1-2 asiaa, missä onnistuit tänään ja mistä olet kiitollinen itsellesi. Kuten edellisessäkin harjoituksessa, asioiden ei tarvitse olla suuria, kunhan ne kohdistuvat juuri tähän päivään.

Esimerkiksi voit olla kiitollinen siitä, että hymyilit työkaverille, ehdit keskittyä läheisesi huoleen hetkeksi tai sait jonkin projektin valmiiksi tai välietappiin.

Tärkeintä on, että huomaat, että sinä olet itse asiassa aika hyvä tyyppi juuri sellaisena kuin olet juuri tällä hetkellä.

Nosta vielä lopuksi toinen käsi tai molemmat kädet rintakehällesi. Tunne kätesi lämpö ja kosketus vasten kehoasi. Hengitä muutama kerta syvään ja kiitä itseäsi mielessäsi siitä, että teit tämän harjoituksen.

Juurakkoa

One Reply to “Resilienssi ja kiitollisuus”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *