Nähdyksi tulemisen tärkeys ja voimauttava valokuvaus
Meillä jokaisella on tarve tulla nähdyksi. Nähdyksi tulemisella on suuri vaikutus psyykkiseen hyvinvointiimme. Näkymättömyys satuttaa ja lannistaa. Voimauttava valokuvaus on keino lisätä nähdyksi tulemista ja vahvistaa identiteettiä.
Nähdyksi tuleminen
Jokaisella meistä on tarve tulla nähdyksi. Tämä tarve tulla huomatuksi ja kohdatuksi on biologinen. Jo pienestä vauvasta asti tarvitsemme sitä, että tarpeemme huomataan ja niihin vastataan. Ihmisen käsitys itsestä, maailmasta ja suhteesta muihin lähtee syntymään siitä, miten läheiset ihmiset katsovat ja koskevat lasta sekä miten he omilla reaktioillaan peilaavat lapsen sisäistä maailmaa. Läheisten ihmisten toiminta antaa lapselle kokemuksen ymmärretyksi ja kuulluksi tulemisesta sekä omasta arvokkuudesta. Lapsena ja nuorena on tärkeää, että tulemme hyväksytyksi itsenämme ja osaksi joukkoa. Myös aikuisena tarvitsemme muita ja heidän huomiotaan. Toisen huomio ja välittäminen vahvistaa itsetuntoamme. Ilman, että tulemme rakastetuksi ja välitetyksi, on hyvin vaikeaa oppia rakastamaan ja välittämään itsestään.
Monet kokevat, että muut eivät näe heitä sellaisina kuin he ovat. Tunne siitä, ettei ole tullut nähdyksi, voi tehdä hyvin kipeää. Se saattaa laskea itseluottamusta, aiheuttaa häpeää ja saada peittelemään itseään. Ja mitä enemmän häpeilemme ja peittelemme itseämme, sitä vähemmän tulemme nähdyksi ja sitä enemmän itsetuntomme haavoittuu.
Jokainen myös peittää jotain. Meillä on arkoja ja salaisia kohtia, joita emme halua näyttää toisille tai joiden näyttämistä olemme oppineet pelkäämään. Nämä puolet meissä voivat olla silti hyvin tärkeitä ja arvokkaita. Jos ne peittää myös itseltään, saattaa kokea olevansa jotenkin vaillinainen.
Voimauttava valokuvaus
Voimauttava valokuva on Miina Savolaisen kehittämä palkittu menetelmä. Koska valokuvausprosessi perustuu näköaistiin, sillä voidaan hyvin käsitellä nähdyksi tulemisen ja näkymättömyyden kokemuksia. Voimauttavan valokuvan työväline onkin katse ja näkemisen tapa. Valokuva itsessään ei ole terapeuttinen väline, vaan tapa jolla kuvausta käytetään voi olla terapeuttista. Se perustuu vastavuoroisuuteen ja valta-asetelmien purkamiseen, ja kuvattavan oikeuteen määritellä itse itsensä. Voimauttavassa valokuvassa kuvassa oleva ihminen on päähenkilö, joka määrittelee miten hän haluaa tulla nähdyksi.
Voimauttava valokuvaus on keino vahvistaa ja korjata ihmisen identiteettiä. Kuvauksessa voimme valita katsoa toisin ja tehdä näkyväksi jotain sellaista, mitä kuvatta ihminen juuri silloin kaipaa elämäänsä. Se voi olla jotain niin suurta, että sille ei ole sanoja. Se voi olla jotain hyvin haurasta ja pientä, jotain mitä ei vielä ehkä ole olemassakaan. Se voi olla jotain salaista, joka on itselle hyvin tärkeää. Se voi olla lempeyttä omaa surua ja pahaa oloa kohtaan. Se voi olla vahvuuden löytämistä heikolla hetkellä. Koska valokuvassa voidaan sekoittaa totta ja tarua, kuvassa voi tehdä näkyväksi asioita, jotka eivät vielä ole olemassa. Kuitenkin valokuva toimii todisteena mielelle, koska se on omin silmin nähtävissä. Näin kuvalla voidaan vahvistaa hyvin pieniäkin asioita ja asioita, jotka eivät vielä ole alkaneet.
Lue lisää voimauttavasta valokuvauksesta Miina Savolaisen sivuilta