Vinkkejä jaksamiseen (pien)yrittäjälle
Yrittäjän jaksaminen on usein koetuksella. Suomen Yrittäjien maaliskuussa tehdyn yrittäjägallupin mukaan neljäsosa yrittäjistä kokee itsensä liian kuormittuneeksi. Gallupiin vastaajista kuitenkin vain 10 % sanoi hakeneensa apua jaksamiseensa. Lisähaasteensa tuo koronavirus, joka on aiheuttanut 76 % pk-yrityksistä ongelmia. 42 % yrittäjistä/johtajista kokee tarvitsevansa tukea tilanteessa. Monelle yrittäjälle oma itse on se tärkein tekijä yrityksessä. Omasta jaksamisesta huolehtiminen on siis ensiarvoisen tärkeää. Jos oma jaksaminen loppuu, ei ole enää voimia tehdä mitään. Siksi olisi tärkeää löysätä ajoissa. Ennaltaehkäisy on aina helpompaa kuin vahinkojen korjaaminen!
Kun on hätä, tulee usein halu painaa kaasua lisää. Tämä voikin joskus pelastaa yrityksen, kun keksii ratkaisun tilanteeseen ja selviää pahimman vaiheen yli. Jos taas jaksaminen on jo valmiiksi kortilla, kiireellä tekeminen, touhuaminen ja pakonomainen ratkaisun etsiminen ei yleensä auta. Ylikuormittunut ihminen ei ole hyvä päätöksentekijä. Kierrosten nostaminen myös kuluttaa voimavaroja ja johtaa herkästi ylikuormituksen kautta uupumukseen.
Mistä sitten tietää, että jaksaminen on vähissä ja pitäisi jarruttaa? Jos olo on jatkuvasti väsynyt, mikään ei kiinnosta eikä huvita, mitään ei oikein saa aikaiseksi ja ajatuskin tekemisestä tuntuu raskaalta, on helppo oivaltaa, että voimat ovat lopussa. Usein kuitenkin ihminen kuormittuessaan menee ylikierroksille. Silloin pää raksuttaa nopeasti, ajatukset ja tekeminen hyppivät asiasta toiseen, olo on levoton jatkuvasti ja voi olla vaikea pysähtyä. Olo voi olla ahdistunut ja mikään ei tunnu riittävän. Kaikki keskeneräiset asiat pyörivät päässä eikä niistä oikein pääse irti. Tällaiset asiat ovat jo isoja varomerkkejä siitä, että pitäisi rauhoittua.
Tässä vinkkejä, miten huolehtia jaksamisestaan kuormittuneessa tilanteessa:
1. Pysähdy, ota tauko, hengähdä
Pysähdy hetkeksi ja hengitä syvään. Pidä tauko ja poistu hetkeksi työsi äärestä esim. ulos tai pidä kahvitauko. Vaikka sinulla olisi kassakriisi tai muu ongelma ratkaistavana, ei esim. muutaman minuutin tauko oikeasti ole tekemisestä pois. Tauon jälkeen taasen ajatus kulkee paremmin ja ongelmanratkaisu on helpompaa. Myös pidempiä taukoja (vapaapäivät jne.) on tärkeä pitää, jos haluaa pitää päänsä hyvässä terässä.
2. Puhu muille, jaa tunteitasi
Usein huolet kasvavat vielä suuremmiksi, kun pyöritämme niitä yksin mielessämme. Puhuminen muille jäsentää ajatuksia ja keventää huolien tunnetaakkaa. Puhu siis läheisille, yrittäjäkollegoille tai keneen ikinä voitkaan tukeutua. Toisaalta jos esim. yrittäjäryhmässä puhe on kovin negatiivista ja huoliin painottuvaa, voi olla parempi etsiä tukea muualta. Negatiivisuus kun tarttuu.
3. Huolehdi hyvinvoinnin peruspilareista. Syö, nuku, ulkoile.
Uni on palautumisen ydin. Anna itsellesi aikaa nukkua. Jos et saa unta, lepäile silti rauhassa. (Uneton yö ei ole tehokasta työaikaa). Säännöllinen ja monipuolinen syöminen on myös tärkeää. Anna kehollesi polttoainetta. Ruokatauot ovat myös hyviä hetkiä irrottautua hetkeksi työstä. Liikkuminen tukee hyvinvointia ja auttaa palautumaan. Parhaiten toimii luonnossa liikkuminen, sillä siellä irrottaudumme paremmin.
4. Pidä kiinni rutiineista
Poikkeustilanteessa on paljon asioita, joihin emme voi vaikuttaa. Hallinnan tunteen menetys ahdistaa meitä. Pitämällä kiinni rutiineistasi voit lisätä hallinnan tunnetta. Nouse ylös tuttuun aikaan, pukeudu jne. vaikka töitä ei olisikaan. Jos olet aiemmin kulkenut töihin ja nyt teet töitä kotona (tai töitä ei ole), lähde silti ”töihin” tekemällä pieni lenkki aamulla. Se helpottaa siirtymistä töihin ja käynnistää päivän. Pitämällä kiinni rutiineista tekemisen rytmi pysyy yllä ja asioihin tarttuminen ja aikaansaaminen on helpompaa.
5. Irrottaudu, tee jotain muuta mielekästä
Älä uhraa kriisissäkään kaikkea aikaasi työlle. Meistä jokainen tarvitsee palautumista työstä. Mitä enemmän kuormitusta on, sitä enemmän tarvitsemme palautumista. Tee siis jotain mukavaa ja mielekästä. Keskity lukemiseen, harrastukseesi, läheisiisi, leivo vaikka kakku. Koeta pitää myös kiinni työajoista. Selkeä raja työn ja muun elämän välillä helpottaa palautumista. Eniten aikaan saavat tekijät keskittyvät töihin työaikana ja muuna aikan muihin asioihin.
6. Helli ja hoivaa itseäsi
Älä unohda hyvinvointiasi kiireessä ja murheessa. Peusasioiden (uni, ravinto) lisäksi anna itsellesi myös muuta hyvinvointia. Hemmottelevat hetket ja kosketus rauhoittavat ja tukevat palautumista tutkitusti. Sauno rauhassa, ota pitkä suihku tuoksuvan suihkusaippuan kanssa, silitä lemmikkiä tai halaa (samassa taloudessa asuvia) läheisiä. Nauti kupillinen kahvia tai lempiteetäsi rauhassa. Haista, maista, tunne juoma suussasi. Silitä ja pidä itseäsi myös hyvänä.
7. Hyväksy se, mitä et voi muuttaa
On luontaista kokea pettymystä ja surua kriisitilanteessa. Mieleen voi nousta ajatuksia, kuinka hyvin yrityksellä olisi mennyt, jos poikkeustilaa ei olisi tullut. Suunnitelmat menivät pieleen ja lomamatkakin peruuntui. Vaikka tällaiset ajatukset ovat normaaleja, niille ei kannata antaa liikaa tilaa. Niihin kulutettu aika ja energia on hukkaan heitettyä.
Kuitenkin omat tunteensa on hyvä hyväksyä. Jos taistelemme vastaan tunteita, niillä on taipumusta kasvaa vain suuremmiksi ja jäädä päälle. Salli siis itsesi tuntea pettymystä, vihaa, surua, pelkoa jne. Ole myötätuntoinen itsellesi.
8. Huomaa hyvä, näe positiivinen
Kriisin keskellä huomaa myös ne asiat, mitkä on hyvin. Tämä ei tarkoita negatiivisen kieltämistä ja päälle liimattua positiivisuutta. Kyvyn nähdä positiiviset asiat myös haastavissa tilanteissa on kuitenkin todettu parantavan tilanteesta selviämistä. Tätä voi harjoittaa esim. listaamalla itselleen päivän jälkeen asioita, joita on saanut aikaiseksi ja jotka ovat onnistuneet. Lisää aiheesta löytyy täältä.
9. Jäsennä tilannettasi
Pysähdy rauhassa miettimään, mikä yrityksesi tilanne on. Hahmottele tilannetta paperille, käytä apuna erilaisia visuaalisia keinoja. Usein kirjoittaminen auttaa paremmin jäsentämään ajatuksia kuin vain päässä pyörittely. Mieti missä on haasteita, mihin voit vaikuttaa, mitä tarvitset muutoksen toteuttamiseen. Huomaa myös se, mikä toimii tässäkin tilanteessa.
10. Tartu siihen mihin voit vaikuttaa
Tee suunnitelma, missä järjestyksessä tartut asioihin. Mikä pitää hoitaa ensimmäisenä ja mikä seuraavaksi. Jos on vaikeaa aloittaa tekemistä:
- Tekemisen kalenterointi voi auttaa. Varaa kalenterista tietty aika, milloin asia hoidetaan. Muulloin sitä ei tarvitse miettiä ja kun sen hetki on, siihen keskitytään. Jaa tekemistä osiin.
- Käytä hyödyksesi esim. pomodoro tai muuta ajanhallintatekniikkaa.
- Hyödynnä sosiaalista tukea tekemisessä. Pyydä vaikka yrittäjäkollegaa työskentelemään rinnalla etänä niin, että molemmat tekevät omia tehtäviään ja tsemppaatte toisianne.
- Palkitse itseäsi, kun saat asioita tehtyä. Se auttaa ylläpitämään motivaatiota.
+ Hae ulkopuolista apua jaksamiseen
Kun jaksaminen on vähissä, on vaikea tehdä muutoksia, sillä niiden tekeminen vaatii voimaa. Silloin kannattaa tukeutua muihin ja tarpeen mukaan hakea ammattilaisen apua. Apua on tarjolla esim. työterveyshuollossa. Yksityisesti on myös tarjolla esim. psykologien ja psykoterapeuttien tuke. Iso osa heistä on pienyrittäjiä, joten he ymmärtävät myös yrittäjää hyvin. Suomen mielenterveysseuralla on myös palveluja yrittäjille (mieli.fi). Esim. toukokuussa alkaa vertaisryhmä yksin- ja pienyrittäjille.
Tukea tilanteeseen (mm. vinkkejä rahoitusvaihtoehtoihin ja sopimusasioihin) löytyy Suomen yrittäjien Kaikki koronasta yrittäjälle – sivustolta.
Lisää vinkkejä omasta työkyvystä huolehtimiseen löytyy mm. Työterveyslaitoksen Yrittäjän työkyky -vinkkikirjasta.