Luonnosta hyvinvointia

Luonnosta hyvinvointia

Luonto lisää mielenterveyttä ja parantaa hyvinvointia. Nautin suunnattomasti luonnossa olemisesta ja sen rauhoittavasta vaikutuksesta. Silti usein unohdan sen merkityksen ja kuinka se minua auttaakaan. Luonnosta palatessa mietin, kuinka siellä olo taas antoi uutta virtaa. Mutta mikä minut ja ehkä meidät kaikki irrottaa luonnosta ja saa unohtamaan sen?

Arjen ja mielen riepoteltavana

Päivän aikana meitä revitään moneen suuntaan. Työ- tai koulutehtävät, kodin työt, harrastukset, läheiset, vaatimukset, odotukset, pettymykset, tekemättömät tehtävät. Kiire, kiire, kiire.

Ja välissä älylaitteet. Jatkuva some, mainokset, klikkaukset, tykkäykset ja uutiset. Ne kuormittavat meitä. Päämme ei saa hetken rauhaa. Informaatiotulva vyöryy ylitsemme ja huuhtoo meidät mukanaan.

Tai mielemme möröt, jotka riepottelevat meitä. Syyttävät, painavat maahan, sekoittavat mielemme menneisyyden murheilla ja tulevaisuuden peloilla. Ne lamaavat ja estävät tekemästä sen mitä pitäisi. Estävät joskus nousemasta sängystä. Saavat tuijottamaan seinää ja ajan valumaan sormiemme välistä.

Mikä saisi meidät pysähtymään? Antamaan aikaa itsellemme? Unohtamaan hetkeksi huolet ja luopumaan vaatimuksista? Olemaan vain tässä hetkessä ja hengittämään?

Luonnosta hyvinvointia by psykologi Kipinä

Hengitä luonnon kanssa

Minua luonto auttaa toipumaan. Oli se sitten koskematon aarniometsä tai lähipuisto. Nautin luonnon väreistä, tuoksuista, äänistä. On ihana pysähtyä katselemaan luontoa tai liikkua sen helmassa. Ja kesken työpäivän pieni hetki luonnossa vasta auttaakin. Nämä kaksi ensimmäistä kuvaa ovatkin entisen työpaikkani ”pihamaalta”. Kahvitauolla rauhallinen kävely rannassa – parempaa paikkaa en voisi työpaikalle kuvitella.

 

Tutkimuksissakin luontoympäristöjen on todettu lisäävän elpymistä. Luonto helpottaa stressiä rauhoittamalla kehoa sekä mieltä. Luonnossa on helpompi rentoutua, sillä siellä ei ole turhaa informaatiotulvaa ja  voimme antaa itsemme pysähtyä. Kun malttaa sulkea puhelimen ja keskittyä tähän hetkeen, saa aikaa itselleen.

Luonnossa voi päästää irti kehää kiertävistä ajatuksista. Kaunis maisema, ohi liihotteleva perhonen, lintujen laulu, narskuva lumi, tuuli ja aurinko kasvoilla, karhean kaarnan tai pehmeän sammaleen tuntu. Katso niitä, kuuntele, tunne. Ne ovat juuri tässä ja nyt. Luonnossa ei tarvitse murehtia menneitä eikä pelätä tulevaa. Luonto ei vaadi meiltä mitään. Siellä voi kokea itsensä hyväksi sellaisena kuin on ja luonnossa oleskelun onkin todettu myös parantavan itsetuntoa.

Luonnosta rauhaa by psykologi Kipinä

Ylös, ulos, lenkille?

Luonnon hyvinvointivaikutusten saaminen ei vaadi liikuntaa vaan istuminen rauhallisessa puistossa tai metsässä parantaa jo hyvinvointia. Lyhyen, parinkymmenen minuutin oleskelun luonnossa on todettu mm. alentavan verenpainetta. Kuitenkin jo kevyt liikunta lisää positiivisia vaikutuksia. Päivän mittaa kehomme usein painuu kasaan, kun väsymme ja kuormitumme. Ja koska kehomme ja mielemme ovat kokonaisuus, kehomme vointi vaikuttaa mieleen ja toisinpäin. Rauhallinen liikkuminen raikkaassa ulkoilmassa vähentää lihasjumeja ja kehon jännitystä, jota huonot työskentelyasennot ja myös ahdistus aiheuttavat. Esimerkiksi päänsärky voi helpottaa luonnossa liikkuessa.

Luonnossa voi olla myös helpompi olla toisen kanssa. On helpompi löytää puheenaiheita, on helpompi olla hiljaa yhdessä. Saa vain olla.

Luonnosta voimaa by psykologi Kipinä

Luonto mielen sisällä

Mieti nyt hetki, mikä luontoympäristö tällä hetkellä olisi eniten mieleesi? Millainen olisi unelmiesi ympäristö? Olisitko kauniissa puistossa vai villissä luonnossa? Olisitko veden äärellä vai keskellä metsää? Olisitko kenties korkealla kalliolla tai vehreässä laaksossa? Olisiko siellä paljon luonnon ääniä, lintuja, solisevaa puroa, tuulen kahinaa lehdissä? Vai olisiko se hiljainen? Olisitko yksin vai tärkeän ihmisen kanssa siellä?

Hengitä rauhallisesti, sulje silmäsi ja kuvittele itsesi tuohon paikkaan. Tunne aurinko ja tuuli, haista tuoksut, näe maisema. Aisti koko kehollasi hetken mielikuvaasi.

Miltä tuntui? Huomasitko vaikutusta? Jo itselle mieleisen paikan kuvitteleminen voi parantaa mielialaa.

 

Luonnossa psykologin kanssa

Luonto antaa paljon meille jokaiselle monin tavoin. Ja jos haluat tehostaa luonnon parantavaa vaikutusta hyvinvointiisi, voit varata kanssani ajan luonnossa tapahtuvalle vastaanotolle. Voimme käsitellä mieltäsi painavia asioita ja keskittyä mielenterveytesi vahvistamiseen luontoympäristössä. Keskustelun lisäksi teemme rauhoittavia ja voimistavia rentoutus- ja mindfulness-harjoituksia. Näin saat tuplahyödyn, kun saat ammattilaisen avun ja samalla luonnon elvyttävän ja vahvistavan vaikutuksen. Tutustu lisää palveluihini ja ota yhteyttä.

 

Lähteitä esim.

  • Korpela, K. (2007). Luontoympäristöt ja hyvinvointi. Psykologia 42, 364-376.
  • Pasanen T., Korpela K. (2015). Luonto elvyttää ja liikuttaa. Liikunta & Tiede 52, 4-9.
  • Tutustu myös esim. Inhimillisiä uutisia juttuun: Luonnon terveysvaikutukset ovat kiistattomat (2016)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *